Υπέροχο γιορτινό δείπνο



Έχετε στολίσει όλο το σπίτι, έχετε βάλει το γκι κάτω από την πόρτα και τα παιδιά τρέχουν πάνω κάτω στο σπίτι ευτυχισμένα. Όμως τι θα ετοιμάσετε για το γιορτινό τραπέζι; Θέλετε κάτι εντυπωσιακό, νόστιμο, γιορτινό, αλλά κυρίως… εύκολο!

Εμείς λοιπόν σκεφτήκαμε να σας βοηθήσουμε λιγάκι, παρουσιάζοντάς σας ένα ολοκληρωμένο μενού 8 ατόμων, με νοστιμότατες και εύκολες συνταγές.

Ξεκινάμε λοιπόν με το πρώτο πιάτο, που είναι Βολ-ο-βαν με κοτόπουλο και σαλάτα με σπαράγγια. Συνεχίζουμε με το κυρίως που είναι χοιρινό μπουτάκι με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες φούρνου, ενώ τελειώνουμε με το γλυκό μας, που είναι ένα γιορτινό Τράιφλ.


Βολ-ο-βαν με κοτόπουλο
8 θήκες βολ-ο-βαν έτοιμες από το σούπερ μάρκετ ή το φούρνο σας
3 στήθη φιλέτο
250 γρ μανιτάρια λευκά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
80 γρ τυρί ροκφόρ ή κάποιο άλλο της προτίμησής σας
200 γρ κρέμα γάλακτος
½ κούπα λευκό κρασί
1 κουταλιά βούτυρο
2 αυγά
Αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο φρέσκο

Αρχικά βράζετε τα στήθη του κοτόπουλου και μετά τα μαδάτε σε πολύ μικρά κομμάτια, αφού έχουν κρυώσει πρώτα καλά.

Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζετε σε λίγο βούτυρο. Όταν μαραθούν τα σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το υγρό, τα αφήνετε και αυτά στην άκρη να κρυώσουν.
Χτυπάτε τα αυγά σε μπολ, να γίνουν σαν ομελέτα, ρίχνετε μέσα την κρέμα γάλακτος και το τυρί, προσπαθώντας με ένα πιρούνι να το λιώσετε καλά. Μετά ρίχνετε τα μανιτάρια με το κρεμμυδάκι, καθώς και το κοτόπουλο ενώ ανακατεύετε καλά. Συμπληρώνετε με λίγο μοσχοκάρυδο και όσο αλατοπίπερο εσείς θέλετε.

30 λεπτά πριν σερβίρετε το ορεκτικό σας, γεμίζετε τις θήκες των βολ-ο-βαν με το μίγμα του κοτόπουλου και τις βάζετε επάνω σε ταψί και στο φούρνο για 10 -12 λεπτά στους 180ο C στον αέρα.
Σερβίρετε στον κάθε καλεσμένο σας από ένα βολ-ο-βαν μαζί με λίγη από τη σαλάτα που ακολουθεί στο ίδιο πιάτο.


Σαλάτα με σπαράγγια
500 γρ σπανάκι αλλά μόνο οι τρυφερές κορυφούλες
8 σπαράγγια
4 κουταλιές παρμεζάνα σε φλοίδες
8 φέτες προσούτο
2 ντομάτες
Για τη σάλτσα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές μέλι
4 κουταλιές ξίδι
Αλάτι, πιπέρι

Πλένετε καλά το σπανάκι και το στεγνώνετε ώστε να μην έχει νερά. Κάντε το ίδιο και για τα σπαράγγια, αλλά αυτά στο τέλος κόφτε τα σε μεγαλούτσικες ροδέλες. Οι ντομάτες πρέπει να κοπούν σε πολύ λεπτές ροδέλες και αυτές.
Ανακατέψτε όλα τα υλικά της σάλτσας σας και περιχύστε με το μίγμα αυτό τα σαλατικά.
Βάλτε από μια ποσότητα σε κάθε πιάτο (δίπλα στα βολ-ο-βαν), πασπαλίστε με την παρμεζάνα και στολίστε με το προσούτο.


Χοιρινό μπουτάκι με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες φούρνου
1 μπουτάκι χοιρινό, με το λίπος του, περίπου 3 κιλά
1 ποτήρι μπύρα
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
12 μαγειρικά γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
3 κουταλιές μουστάρδας
3 κουταλιές ελαιόλαδο
250 γρ κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι
Για τις πατάτες
3 κιλά πατάτες μέτριες
Ρίγανη, θυμάρι
10 φέτες μπέικον σε κομματάκια
½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
½ ποτήρι χυμό λεμόνι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Χαράσσετε το λίπος που καλύπτει το μπουτάκι σε μεγάλα τετράγωνα και καρφώνετε επάνω τους από ένα γαρίφαλο. Αλατοπιπερώνετε καλά και αλείφετε την επιφάνεια του κρέατος με τη μουστάρδα.  Βάζετε το χοιρινό πάνω σε διπλό χαρτί φούρνου και πριν το τυλίξετε, το περιχύνετε με τη μισή ποσότητα από την μπύρα και το χυμό πορτοκαλιού. Τυλίγετε καλά και βάζετε το «δεματάκι» σας στο φούρνο για περίπου 2 ½ ώρες στους180ο C.

Παράλληλα καθαρίζετε και τις πατάτες σας και τις βάζετε σε ταψί με το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά τους. Τις ανακατεύετε καλά και όταν βγάλετε το κρέας από το φούρνο, βάζετε τις πατάτες και τις ψήνετε για 45 λεπτά περίπου. 

Αφού έχετε βγάλει το μπουτάκι από το φούρνο, το ξετυλίγετε από το χαρτί με προσοχή για να μην καείτε από τους υδρατμούς που περιέχει το «πακέτο» σας και ρίχνετε τα ζουμιά που έχουν μαζευτεί σε κατσαρολάκι. Αφήνετε το κρέας στην άκρη να κρυώσει ώστε να είναι πιο εύκολο να το κόψετε σε ομοιόμορφες φέτες για το σερβίρισμα.

Βάζετε το κατσαρολάκι με το ζωμό από το ψήσιμο στη φωτιά και όταν πάρει μια βράση, ρίχνετε την υπόλοιπη μπύρα και μετά από 2 λεπτά το χυμό πορτοκάλι. Αφήνετε για 5 λεπτάκια να ενωθούν καλά τα υλικά, στο τέλος ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και αποσύρετε από τη φωτιά μόλις αρχίσει να πήζει ελαφρώς η σάλτσα. Δοκιμάστε γιατί μπορεί να θέλετε να συμπληρώσετε αλάτι ή πιπέρι.   

Έτσι μπορείτε να σερβίρετε το χοιρινό σας με τις πατάτες και τη σάλτσα του στο ίδιο πιάτο.


Γιορτινό Τράιφλ
400 γρ σαντιγί
400 γρ τυρί κρέμα
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
16 κουραμπιέδες
250 γρ σιρόπι σοκολάτας
Ξεκινάτε θρυμματίζοντας τα μελομακάρονα.

Βάζετε στο μίξερ το τυρί, μαζί με το ξύσμα, και το χτυπάτε για να μαλακώσει ελαφρά, μαζί με το ξύσμα. Κατόπιν με μια σπάτουλα ενσωματώνετε στο τυρί και τη σαντιγί.

Σε ποτήρια του κόκκινου κρασιού (ή άλλα αν εσείς προτιμάτε) βάζετε μια στρώση από τα θρύμματα των κουραμπιέδων, μια στρώση κρέμας και επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά τελειώνοντας με την κρέμα. Γαρνίρετε με το σιρόπι σοκολάτας.

Βάζετε τα ποτήρια στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου για να «σταθούν» καλά τα υλικά του γλυκού.

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!